Syyskuussa 2021 Neliö-Galleriassa avautui uudistettu näyttelytila. Gallerian uusi tila sai nimekseen UG Neliö-Galleria. Lyhenteeseen saatiin inspiraatio sanasta underground eli maan alla. Tila on nimensä mukaisesti Neliö-Gallerian alakerrassa toimiva näyttelytila, joka mahdollistaa suurempien näyttelykokonaisuuksien esittämisen galleriassa ja tilassa tullaan näkemään myös erillisiä kiinnostavia, kokeellisiakin nykytaiteen tekijöitä. Lisäksi se toimii projektitilana ja nostaa tietoisuuteen uusia taiteentekijöitä sekä harvemmin galleriassa nähtyjä taiteen muotoja.
E l i s a T u o h i m a a 3 1.1 0. - 2 4. 1 1.2 0 2 4
Elisa Tuohimaa on kempeleläinen kuvataiteilija ja taidekasvattaja (TaM, Lapin yliopisto). Tuohimaa käsittelee teoksissaan ihmisyyttä: nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta, läsnä- ja poissaoloa, oikeutta ja vaikeutta suhteessa minuuteen, sen historiaan ja ympäristöön sekä toiseen ihmiseen.
Taiteellisessa työskentelyssä tärkeintä Tuohimaalle on pyrkimys jaetun kokemuspinnan tavoittamiseen ja löytämiseen. Hän on kiinnostunut taiteen kautta ja sen avulla tutkimisesta ja toimimisesta, visuaalisen kulttuurin vahvasta vaikutuksesta yhteiskuntaan sekä sen synnyttämistä ilmiöistä. Tuohimaa kuuluu Taidemaalariliittoon ja Oulun taiteilijaseura -63:een.
Tuohimaa kertoo tyoskentelystään: ”Elän eskatologista aikaa, joka on täynnä äärimmäistä vastakkaisuutta ja pelottavaa itsekkyyttä, vihaa, katkeruutta, voimaa, tuhoa. Maailma, jossa elän ja jonka jaan yhdessä lähimmäiseni kanssa, on kuitenkin täynnä edelleen myös äärimmäistä kauneutta, herkkyyttä, rakkautta, haurautta ja elämää.
Taivas on ikuisuutta, Jumalaa ja avaruutta symboloiva asia. Sen ymmärretään olevan ihmisen ylä- ja ulkopuolella, ulottumattomissa. Se on mahtava, sen armoilla olen, se antaa sateen, tuo myrskyn, lämmön ja valon. Maa, jolla liikun, elän ja olen takaa perustavan pohjan olemiselleni yhtä lailla kuin ylleni kaareutuva taivaskin. Dystooppinen maailma ja sen lähes kipua tuottava pelko sulautuu hetkittäin yhdeksi sisälläni kauneuteen ja hyvyyteen turvautuvan toivon ja uskon kanssa.
Uusimmat teokseni pohtivat kokemuksia äärimmäisestä maailmasta, rajallisuudesta, ajasta ja ikuisuudesta. Maalaan eskatologista maisemaa –valuvia taivaita, kohoavia puita ja maanpintoja – suurelle kangaspohjalle ilman kiilapuita monokromaattisella väriasteikolla.”
Aulis Harmaalan näyttely ”Kukkia kuolleen kissan haudalle” on UG Neliö-galleriassa 4.9.- 29.9. 2024. Kukkia kuolleen kissan haudalle maalauksissa ja installaatioissa kissahahmot todistavat inhimillistä elämää päähenkilöinä ja sivustakatsojina. Öljymaalauksessa on piirrostarina maailman muutoksista 1970-luvulta tähän hetkeen: navettakissojen kovasta elämästä, kissaperheestä Oulussa, kulttuurieroista, erilaisista asenteista ja kissan kuolema. Lasipulloon on säilötty muuttosiivouksessa löytynyt kissan viimeinen kakkapökäle. Samettinauhaan on ommeltu kodin lattioilta löytyneitä kissanviiksiä. Tämä teos on omakohtainen katsaus elämään kissojen kanssa. Kuvataiteilija Aulis Harmaala asuu Espoossa. Hän on syntynyt vuonna 1966 Ranualla. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2011. Harmaalan teokset ovat viime vuosina olleet öljymaalauksia ja installaatioita. Näyttelyiden teemoissa on usein henkilökohtaiseen elämään liittyviä kokemuksia ja yhteiskunnallisia asioita. Taiteen edistämiskeskus tukee taiteilijan työskentelyä näyttöapurahalla vuonna 2024.
Tuija Karén PILVISTÄ JA MAISEMISTA UG Neliö-Galleria 7.8.-1.9.2024
Utuisten pilvien ja maisemien takaa katsovat he jotka kerran olivat. Maalaukset ovat syntyneet utuisten ja helteisten heinäkuun päivien sekä hiljaisten hautausmaakävelyjen inspiroimina.Teoksissaan Karén havainnoi intuitiivisesti sisäistä maailmaa, maisemaa,tunnelmia ja musiikkia uniikilla ja herkällä tavalla. Aiheena ovat usein luonto,naishahmot ja mielen kerrokset.
Tuija Karén (s.1967) on Pikisaaressa työskentelevä oululainen kuvataiteilija. Taustaltaan hän on videoartenomi sekä graafinen suunnittelija, ja kuvataitelijana hän on toiminut vuodesta 2021 saakka. Oman taiteen tekemisen lisäksi hän on työskennellyt taidepajaohjaana. Hän on suorittanyt kuvataiteen opintoja mm. Lapin yliopiston taiteidentiedekunnan avoimessa yliopistossa. Tämä on Karénin kolmas yksityisnäyttely. Lisäksi hän on ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä. Tulevia näyttelyitä ovat mm. yhteisprojekti säveltäjä Niilo Korsulaisen kanssa Uuden musiikin lokakuu -festivaalin yhteydessä lokakuussa 2024 sekä ARTtilassa tammikuussa 2025.
JANNE ERKKILÄ Protosynteesi 2.0
6.3.–28.3.2024.
Näyttelyn nimi viittaa luonnon kehityskulkuun ja ihmisen kulttuurievoluutioon jatkuvana prototypointiprosessina. Luonnossa uusi syrjäyttää vanhan ja elämä sopeutuu kokeilemalla tarjolla oleviin ekologisiin lokeroihin. Ihmisten ilmoilla uudet ideat ja trendit syntyvät vanhojen silpusta. Lisäksi Protosynteesi viittaa fotosynteesiin ja nimen synteesi-osa viittaa luonnon ja ihmisen vuorovaikutukseen, jossa luonto on teesi ja ihmisen toilailu antiteesi. Teossarjan teokset ovat yritys etsiskellä synteesiä näiden välille limittämällä orgaanista ja geometrista muotokieltä sekä yhdistelemällä kasveista ja sienistä valmistamiani pigmenttejä keinotekoisten maalien ja kierrätysmateriaalien kanssa. Haen teoksilla visuaalista kieltä metamodernistiselle maailmankuvalle, jossa on tilaa sekä orgaaniselle villille että synteettiselle sivilisaatiolle yhtä aikaa, päällekkäin ja rinnakkain ekosysteemien ja kulttuurien kompleksina. Teokset käsittelevät metamodernismille tyypillistä aaltoilua utopismin ja nihilismin välillä, urbaanin ja orgaanisen luonnon limittymistä meren, maan ja taivaan rajapinnassa, elävän luonnon ja ihmisen palavaa pyrkimystä kasvuun, uudistumiseen, levittäytymiseen, kilpailuun, yhteistyöhön ja verkostoitumiseen betonin rajaamassa elintilassa sekä ihmisen haahuilua fyysisten ja hengellisten sfäärien välillä. Työskentelyä ovat tukeneet SKR:n Keskusrahasto ja Pohjois-Savon rahasto. Olen kuopiolaislähtöinen kuvataiteilija ja järjestänyt soolonäyttelyitä ympäri Suomea vuodesta 2013 ja osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2006 neljässä maassa kahdella mantereella. Opiskelin taiteen maisteriksi Rovaniemellä Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa. Osa teoksistani on abstrakteja sukelluksia sanallistamista vältteleviin kokemuksiin, toisten ollessa osittain figuratiivisia ilmentymiä luontokokemuksista ja ihmisen luontosuhteesta. Pääsääntöisesti olen maalannut akryyleillä, yhdistellen tarkkaa sivellintyöskentelyä ja roiskintatekniikoita. Lähivuosina olen käyttänyt myös valokuvaa, luonnonvärejä ja kierrätysmateriaaleja. Innoitukseni löydän vaelluksiltani, hiljaisuudesta, ympäristöni tarkkailusta, tulen tuijottelusta sekä luonnonantimien keräilystä. Lähivuosina olen etsinyt keinoja vaelteluni ja taiteen tekemisen yhdistämiseksi. Kesällä 2017 pyhiinvaelsin Suomen halki mutkitellen Hangosta Nuorgamiin kamerani kanssa dokumentoiden reittini ja havaintoni. Vuosina 2018 ja 2019 kävelin ympäri Oulua ja sen lähiluontoa tarkastellen ympäristöäni paikkaansa etsivän tulokkaan näkökulmasta ja maalaten kokemukseni kankaalle. Korona-ajan työskentelin luonnonvärejä keitellen ja niillä maalaten. Nyt työskentelen vaellellen ympäri Kuopiota ja tehden tulkintoja ympäristöstäni paluumuuttajan silmin.
..
KAIKEN KANSAN KAKKU
Hanna Holopainen feat. Satu Koho
UG Neliö -Galleria 7.2.–3.3.2024
Avajaiset 7.2.2024 klo 17.30-19.30
Kaiken kansan kakku on yhteiskunnallisesti virittynyt teoskokonaisuus. Yksin- ja kaksinpuhelu, paradoksi, joka perustuu faktaan ja MuTuun. Poikkitaiteellisuudessaan se sekoittelee suvereenisti kuvataidetta, mediaa ja tutkimusta. Näyttelyn kantava teos on kakkupapereista koostuva installointi, joka inventoi yhteiskuntaa ja sen rakenteita niin alueellisesti kuin globaalisti. Unkarin prinsessan, lopulta Ranskan kuningattaren, Marie Antoinetten suhtautumista alamaisiinsa kuvaa lausahdus, jonka hänen kerrotaan sanoneen kuullessaan kansalaisten kärsivän nälkää: ”Jos heillä ei ole leipää, syökööt kakkua.” Kansa on usein järjestäytynyttä, mutta tuntuu että suorat rivit puuttuvat päättäjiltä. Päätöksenteossa ja mediassa yhä useampi joutuu marginaaliin eikä tule kuulluksi. Huomio siirtyy helposti vaikeista asioista toisaalle. Tässäkin yhteys Marie Antoinetteen: jos leipä on loppunut tarjoiluvadilta, ota jälkiruokatarjottimelta kakkua. Näin kiusallisesta ongelmasta päästään eroon hillitysti ja elegantisti.
Näyttely sivuaa kuvataiteilija Hanna Holopaisen ja kulttuurintutkija Satu Kohon yhteistä Paikkatunne taiteessa-tutkimusprojektia, joka käynnistyi Valóság-residenssissä Budapestissä syksyllä 2022. Monipaikkaisestatutkimusmatkasta on syntynyt blogi, joka elää Holopaisen kotisivuilla. Budapestin jälkeen Holopainen on reissannut Berliinissä, Tropeassa, Helsingissä, Tallinnassa ja Kuusamossa sekä purkanut näkemäänsä ja kokemaansa työhuoneellaan Oulussa. Koho on tarkastellut muun muassa sananvapautta, sosiaalista mediaa ja viestinnän valtaa opettaessaan ja tutkiessaan journalismia. Kaikkialla saa syödäkseen Kaiken kansan kakkua!
Hanna Holopainen on vuonna 1976 syntynyt kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Oulussa. Holopainen tutkii yleensä action paintingin taipuisuutta ja etsii monimuotoisia ratkaisuja ilmaista aihelmia ja teemoja niin, että abstrakti ilmaisu pysyttelee edelleen omassa kontekstissaan. Kaiken kansan kakku on kurkistustoisentyyppiseen työskentelyyn, tekniikoihin ja materiaaleihin, joiden myötä hän pureutuu johonkin aivan uuteen.
Satu Koho (s. 1963) on ollut media-alalla pitkään, muun muassa tuottajana, toimittajana ja päätoimittajana, ja työskentelee journalismin yliopettajana Oulun ammattikorkeakoulussa. Koho väitteli Oulun yliopistosta vuonna 2008, minkä jälkeen hän on vaikuttanut tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa. Koho kartoittaaesimerkiksi paikan kokemiseen ja elämiseen liittyvää osallisuutta ja sivullisuutta, kotoisuutta ja kodittomuutta, myös paikkatunnetta luovia taiteellisia keinoja. Holopainen ja Koho ovat tehneet monimuotoista yhteistyötä vuosien varrella. Heidän edellinen projektinsa oli Kakaravaaralla ennen ja nyt (KEN), paikkasidonnainen kolmiosainen tapahtumasarja vuosina 2020–2021.
Menneet näyttelyt v.2023
JYRKI POUSSU SIRJA-ERIKA VIRPIKARI Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa
LAURI RANKKA 5. - 29.10.2023 Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa
JULIA JUSSILA ROOSA KONTIOKARI 6-.24.9.2023 KALAJUTTUJA
IIKKAMATTI HAURU ALEXI JOHNSTONE 1.-22.6.2023 Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa
RIIKKA RUOTSALAINEN TOIVEKUVIA Valokuvia 3. – 28.5.2023
ANNA-MARI METSO Maalauksia 1.-30.4.2023
OMIN PÄIN, OMIN LUVIN Katutaidetta ja graffitia 3.-26.3.2023 CHARLES LIQUOR DON PORO EGS JUKKA HAKANEN & 3.10 JUSSI TWOSEVEN KUOSITTAJA JUHA LAHTINEN JUKKA PELTOSAARI PLAN B POPPAMAIJA SWAGARONI TRAMA TIMO TYYNISMAA Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa
Tilkkutyönäyttely - Monta tekijää 1. - 26.3.2023 Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa Elsa Kumpulainen Leena Vasko Hillevi Lappi Maire Määttä Aino Koskenkorva Hilkka Okkonen Karin Tapojärvi Liisa Moilanen Jaana Ramstedt Kaija Poutiainen Paula Vainio
ANSSI HANHELA Mieliä Teoksia vuosilta 2021-2023 11.-29.1.2032 Näyttely gallerian kahdessa kerroksessa
2022 SANNA HUHTELA Maalauksia ja veistoksia 12.-301.2022
JOHANNA LAAJA Ajan takaa 2. – 20.2.2022
HUUMORINKUKKIA Naivistista taidetta 23.2 – 13.3.2022 Kaarina Alsta Stina Engvall Inka Hannula Panu Hemminki Sinikka Hurskainen Minna Iso-Lähteenmäki Maija Kanerva Ulla Kauhanen Yasushi Koyama Lauri Lahtinen Sonja Lehto Seija Levanto Kati Mikola Raija Männistö-Koski Kikka Nyrén Miia Ylikoski Näyttely esillä kahdessa kerroksessa
EIJA NEVALA 16.3 – 3.4.2022
KONSTA HUUSKO 6. – 29.4.2022
TOTTI KORPUA JA MILJA-MAARIA TERHO Maalauksia, videoita&installaatioita 4. – 22.5.2022 Näyttely esillä kahdessa kerroksessa
TUOMO KANGASMAA Valokuvia, kollaaseja ja video 1.6 – 3.7.2022 Näyttely esillä kahdessa kerroksessa
ROSKAKOLLEKTIIVI KAISU HEIKKILÄ HANNA HOLOPAINEN HEIDI KESTI RIIKKA KONTIO JORMA STYNG 3.-21.8. 2022
3 X 3 KONSTA AIRISTO AURA KOSKINEN SAMI PAKILA 23.-11.9.2022
PERNILLE EGESKOV JA MINNA KANGASMAA Veistoksia ja installaatioita 5. – 23.10.2022 Näyttely gallerian molemmissa kerroksissa
JUKKA TARKIAINEN Tunturit 26.10 – 13.11.2022
SISKO MÄÄTTÄ Syystunnelmia maalauksia
7.-30.12.2022
2021 KIRSI TERVO MUUNTUVILLA POLUILLA UUSIA TEOKSIA 3. – 26.9.2021
Galleria on suljettu viikolla 39. Olemme syyslomalla.
JORMA OHENOJA 75-VUOTIS NÄYTTELY MAALAUKSIA 6. - 31.10.2021 Näyttely esillä kahdessa kerroksessa